O nás

Jsme Jana a Radek Davidovi; Jana je rodilá Pražačka ze Starého města. Radek pochází z Hodslavic, vesnice ležící v půli cesty mezi Valašským Meziříčím a Novým Jičínem, na pomezí Valašska a Lašska. Obec je rodištěm „otce národa“, historika a politika Františka Palackého. Bydlíme ve Vimperku na Šumavě.

Kromě tohoto webu Radek vydává ještě společenský magazín PresSpektrum – www.presspektrum.cz.

Jak vidět, rádi cestujeme a s touto zálibou zároveň spojujeme aktivní pohyb s poznáváním. Máme rádi přírodu (hlavně hory), historii, lidovou architekturu a tradice. Nikdy jsme nepřestali být Čechoslováky, jsme hrdi na období Velké Moravy, dobu husitskou i na Juraja Jánošíka.

Proč web vznikl

Jak už to bývá, ať cestujete za poznáním či jen chodíte po okolí svého domova (domoviny) anebo zpravidla děláte obojí (jako my), většina z nás má potřebu se o svých zážitcích podělit. Někdo v úzkém okruhu blízkých, mnozí na sociálních sítích a asi největší nadšenci si zakládají webové stránky.

Po dlouhodobém testování všech možných forem webů jsme se nakonec rozhodli pro „něco“ mezi cestovatelským magazínem, blogem, enycklopedií apod.

V cestovatelském poznávacím magazínu Po cestách chceme seznamovat především s přírodními, historickými a kulturními zajímavostmi Čech, Moravy, Slovenska (protože jsme rodilí Čechoslováci) a také ze zahraničí. Naším cílem je aby články zaujaly, inspirovaly a také poučily. Zároveň tedy dbáme na – pokud možno – vypovídající a trvalou hodnotu textů.

Co magazínu „Po cestách“ předcházelo

Již v roce 1999, kdy byl internet u nás v podstatě „v plenkách“, začal Radek vydávat budoucí informační portál o Šumavě – ŠumavaInfo, jež se postupem času stal jedním z největších pro tuto oblast.
Během dvaceti let se z nadšení začala stávat formalita, něco jako: „Když už se s tím tak dlouho patlám…„. Proč?

Radek:Měl jsem představu, že Šumava, zejména díky založení národního parku, půjde úplně jinou cestou, něž třeba Krkonoše a další turisticky „profláknuté“ destinace. Obce se budou maximálně citlivě (s ohledem na začlenění do národního parku) revitalizovat, nedopustí se tu ten známý návštěvnický a primitivně komerční humbuk. Bohužel!

Ze šumavského národního parku se stává lunapark a obří rekreační areál. Jako takový pro mě ten region přestává být srdeční záležitostí. Dívám se na něj jako na každou jinou destinaci. Zajímá mě pouze příroda a zbytky komercí a developery nezničené historie.

V roce 2018 proto končím s portálem ŠumavaInfo a internetové Šumavské noviny přejmenovávám na PresSpektrum a rozšiřuji jejich záběr.„.

V roce 2015 „znovuobjevujeme“ krásné Slovensko. Začínáme se tam vracet několikrát za rok a postupně tu trávíme skoro celou dovolenou. Hned zkraje vzniká web „Na cestách – Slovensko“. Jenže, co s těmi ostatními hromadami materiálu odjinud? Vydávat další stránky nemá smysl, a tak vzniká rozhodnutí ukládat vše „pod jednu střechu“.

Po dlouhých úvahách a desítkách kombinací názvu webu (ty nejideálnější domény jsou samozřejmě obsazené), se nám nejvíce zamlouval „Po cestách“. Původně jsme si chtěli nechat od nějakého studia udělat „web na míru“.

U jednoho nejmenovaného si necháváme udělat kalkulaci. Téměř čtvrtmiliónu za skoro totéž, co nám nabízí placená plná verze šablony od Better Studia za „pár stovek“ a naladěného na Word Press, se nám zdálo opravdu za hranicí slušnosti.

Orientace na webu, jeho struktura, aktualizace článků

Naším záměrem je co nejsnazší orientace ve struktuře webu. Proto jsme zvolili jednoduchou skladbu základního „menu“, stávající z pěti sekcí: Příroda, Krajina, Historie, Sídla a Turistika. Zcela jsme upustili od dalšího členění „menu“ na nekonečné „submenu„, které většinou návštěvníkovi znesnadňuje orientaci a znepřehledňuje strukturu.

K dalšímu podrobnějšímu „škatulkování“ článků tedy využíváme pouze „Štítků“ pod jednotlivými texty.

Napsáním a zveřejněním článků to nekončí. K textům se průběžně vracíme a doplňujeme o nové postřehy či informace, nové „prolinky“, přidáváme fotografie (i Fotogalerie). Zkrátka – neustále vše aktualizujeme, doplňujeme, popřípadě opravujeme či upravujeme.

K jednotlivým rubrikám

Příroda

obsahuje popisy jak navštívených zajímavých lokalit (národních parků, přírodních rezervací a památek, chráněných území nebo jejich částí), tak popisy některých druhů živočišné a rostlinné říše i neživé přírody.

Krajina

popisuje zajímavé krajinné celky i vybrané jednotlivé části od nížin po hory.

Historie

se zaměřuje na historické a kulturní zajímavosti (památky, památkové rezervace, skanzeny, muzea, hradiště, hrady, zámky, tvrze apod.). Své místo tu má také lidová architektura a tradice.

Sídla

je rubrika popisující zajímavé celky nebo části osad, obcí, městysů a měst. Zde nás samozřejmě zajímají především historické části, děje, stará (původní, lidová) architektura a přírodní zajímavosti. To jsou hlavní kritéria pro výběr návštěvy sídelního místa.

Turistika

vám nabídne popisy zajímavých tras, ať už pěšky, na kolech či autem. Kdo očekává, že jej po trasách budeme „vodit za ručičku“ se nedočká. Při popisu se snažíme být co nejstručnější a zaměřujeme se na podstatné informace z trasy, což je záměr našich cest.

Výpravy plánujeme jako poznávací – tématické, spíše expediční, nikoliv za účelem pouze sportovního výkonu, pokoření něčeho.

Nenajdete zde žádné nezáživnosti jako: kdy si kdo „ulevil“, co si uvařil, kolik posbíral cestou borůvek, kde sehnat co ve slevě ani instrukce typu: „Po deseti metrech se dáte doleva, hned za tím velkým stromem a pokračujete dalších 286 metrů..“ apod.

Nehledejte u nás cílené uvádění přehledů vstupného, otevíracích hodin či informací odkud a kdy jede na místo vlak nebo autobus, apod. Práci s mapou a vyhledávání si konkrétních informací necháváme záměrně na každém zvlášť.

Cestovatelský a poznávací magazín Po cestách není zdrojem naší obživy, není proto v našich silách do něj, v co nejkratší době, nasázet všechny ty stovky stran textů a tisíce fotografií z našeho archivu (a stále přibývají nové). A také neumíme dělat věci „na povel“, ale pouze až se dostaví ta správná tvůrčí chuť. Plnění webu novými články bude tedy chvíli trvat.

Děkujeme za Vaši trpělivost a návštěvu!