Židovské hřbitovy: Vlachovo Březí (Prachaticko)

Ze všech židovských hřbitovů, které jsme doposud navštívili, patří ten vlachobřezský mezi nejhezčí. Zejména na podzim, kdy celou plochu hřbitova pokryje vrstva zlatožlutého listí, spadaného z místních javorů, ze kterého ještě tu a tam vykoukne muchomůrka červená.

Stejně jako všechny židovské hřbitovy má i tento svoji osobitou atmosféru. Již samotná přístupová cesta do areálu hřbitova působí dojmem, jako by se tu zastavil čas někdy před sto lety a od té doby tu nevstoupila lidská noha.

Židovský hřbitov ve Vlachově Březí

Hřbitov leží asi 400 metrů severně od náměstí Svobody ve Vlachově Březí, při silnici na Dolní Nakvasovice a Bušanovice. V jeho blízkosti se nachází rozpadající se, ale zajímavá a nepřehlédnutelná stavba bývalého Schmiedova pivovaru a začátek křížové cesty ke kapli sv. Ducha.

Historie hřbitova

Založení židovského hřbitova se uvádí někdy před rokem 1692, v 19. století byl rozšířen. Kolem dokola jej chrání kamenná zeď s bránou, u které se nachází zbytky márnice. Poslední pohřeb se zde konal v roce 1932. Od doby okupace pustl, byl poškozován a rabován vandaly.

Kamenná vstupní brána

Na kamenné vstupní bráně je umístěn nápis: „Mene, tekel…volá čas, zde se sejdem všichni zas. K poli mrtvých, kde je klid, s úctou vzhlížej všechen lid.“.

Na ploše 1378 metrů čtverečních se dochoval hodnotný soubor asi 170 náhrobků barokního, klasicistního i novodobého stylu, na nichž nejstarší čitelný nápis pochází z roku 1729.
Péčí místního Obecního úřadu, bývalého Okresního úřadu v Prachaticích a Židovské obce v Praze byl v letech 1987 až 1999 hřbitov opraven.

Kulturní památka a památné stromy

Torzo kmene památného javoru

V roce 1963 byl hřbitov vyhlášen kulturní památkou a jeho současným majitelem je Židovská obec v Praze.

V jihovýchodní části hřbitova rostly dva památné stromy – jasan ztepilý a javor mléč, chráněné od roku 1990. V únoru 2017 bylo od jejich ochrany upuštěno. Jasan byl napaden hnilobou a dřevomorem kořenovým, u javoru došlo při vichřici k odlomení poloviny kmene. Oba stromy proto byly pokáceny a na místě zůstala ponechána jejich torza.
Na fotografiích z let 2010 a 2012 můžete vidět hřbitov s ještě stojícími památnými stromy.

Text a foto: Radek DAVID

Jihočeský krajKulturní památkyOkres PrachaticeSakrální památkyVlachovo BřezíŽidovské hřbitovy
Comments (0)
Add Comment