Bledule jarní a její výskyt v Pošumaví

Marně bychom v přírodě hledali výraznější symbol blížícího se jara, než rozkvétající sněženky a bledule. Nejčastěji je známe ze zahrad a zahrádek. Podstatně méně z volné přírody. Na Šumavě se s nimi tu a tam setkáváme také v místech zaniklých původních osad.

Ne, že by si lýkovec jedovatý, plicník tmavý, jaterník podléška a další, nezasloužili pozornost; určitě i na ně na našich stránkách přijde řada, ale svým ojedinělým a vzácným výskytem ve volné přírodě stojí bledule jednoznačně na prvním místě. A k tomu ještě květ tvaru královské koruny!

Bledule jarní, PP Mastnice

Bledule jarní (Leucojum vernum L.) je vytrvalá bylina, kvetoucí od února do dubna. Její rašící, tmavě zelené listy často prorůstají ještě přes poslední zbytky mokrého sněhu. Typické jsou sněhově bílé zvonkovité květy se žlutými nebo nazelenalými skvrnkami. Typickým prostředím růstu jsou podmáčené olšiny, břehy potoků a vlhké louky s výživnou půdou.

Celá rostlina je jedovatá! Nejvíce jedu obsahuje cibulka; jedná se o jedovaté alkaloidy (leucojin, lykorin, galathamin a isotazin). Otrava se projevuje sliněním, zvracením, průjmem a celkovou slabostí.

Detail květu

Na některých lokalitách Šumavy se tu a tam setkáváme s bledulemi (také se sněženkami a narcisy) v místech, kde po válce stávaly vysídlené obce a osady, hřbitovy apod. Tato místa se označují jako sekundární lokality, kde původně v zahradách pěstované bledule postupem času zplaněly. Nelze je tedy považovat za lokality s původním divokým výskytem rostlin.

V šumavském Podhůří se však nachází několik lokalit, kde se každým rokem můžeme kochat pohledem na tisíce rozkvetlých trsů divoce rostoucích bledulí.

Doslova královstvím těchto nádherných poslů jara je území mezi Mičovicemi u Lhenic a Hrbovem u Netolic na Prachaticku. Na podmáčených březích a v okolních loukách a olšinách podél potoka Melhutka byly dvě lokality s bohatým výskytem bledulí vyhlášeny přírodními památkami. Další rezervací je oblast podél potůčku Mastnice, nedaleko Žitné rovněž na Prachaticku.

Bledule jarní, rostoucí na břehu potůčku Mastnice (PP).

Přírodní památka Pančice – V řekách

Byla vyhlášena 15. dubna 1992 podél toku potoka Melhutka, nedaleko obce Ratiborova Lhota. Přírodní památka se rozléhá na území o rozloze 8 hektarů v nadmořské výšce 524 až 574 metrů.

PP Pančice – V řekách

Důvodem ochrany je, kromě bohatého výskytu bledule jarní, také v podstatně menším množství rostoucí kosatec sibiřský či alpský migrant hadí mord nízký. Potok v těchto místech překlenuje kamenný most, který je kulturní památkou.

Přírodní památka Hrádeček

Druhá lokalita v okolí potoka Melhutka se nachází v blízkosti obce Třebanice, asi 1,5 kilometru severně od PP Pančice – V řekách. Vyhlášena byla 1. prosince 1990 na ploše 11,2 hektarů v nadmořské výšce 455 až 520 metrů. Kromě výskytu bledule jarní je zde chráněno také kaňonovité údolí potoka Melhutky mezi svahy Velkého a Malého Hrádečku, přecházející v mírné údolí s vyvinutou potoční nivou.

Přírodní památka Mastnice

Bledule jarní

Potůček Mastnice protéká východním směrem přes Vrbici směrem k Hrbovu u Netolic na Prachaticku. Na jeho toku bylo postaveno několik rybníčků a sádky zakončené Blažkovským rybníkem, za nímž (těsně u malého odděleného fragmentu PP Hrádeček) se vlévá do potoku Melhutka.

Přibližně ve střední části údolí Mastnice se nachází podmáčená louka s nivním porostem olšin, tedy typický biotop pro bleduli jarní. Přírodní památka s bohatým porostem tohoto druhu předjarní květeny zde byla vyhlášena 4. března 1988 na území o rozloze 0,9813 hektaru v nadmořské výšce 509 až 520 metrů.

Silně ohrožená, chráněná bledule tu není jediným zástupcem říše rostlin. Najdeme zde také lilii zlatohlavou (zlatohlávek), lýkovec jedovatý, prvosenku vyšší, kosatec sibiřský, kapradinu pérovník pštrosí, křivatec žlutý, brslen evropský či spolu s bledulí vykvétající devětsil bílý. Ze zástupců hmyzí říše jmenujme alespoň dva překrásné velké motýly – batolce duhového a batolce červeného.

Bledule na nevelké lokalitě (z důvodu ochrany neuvádím podrobnosti) u Vimperka.

Zákonná ochrana

Bledule jarní je rostlina chráněna zákonem v kategorii ohrožených druhů! Je zakázáno ji trhat, vyrýpávat či jinak oddělovat jakékoliv její části. Celá rostlina je jedovatá, nejvíce jedu obsahují cibulky!

Text a foto: Radek DAVID

Bledule jarníČeská republikaKvětena ČRPošumavíPřírodní rezervace
Comments (0)
Add Comment