Malý „Karlův most“ v Náměšti nad Oslavou

Náměští nad Oslavou jsem projel snad tisíckrát, převážně od Třebíče, a pak dál směrem na Kralice a Zastávku, to abych se vyhnul dálnici. Pokud člověk o Náměšti nikdy nic nečetl, nemohl z tohoto směru průjezdu městem zjistit, že se tu památka přes řeku Oslavu ukrývá. Až jednou, když jsem se chtěl přiblížit známému zámku, tvořícímu výraznou dominantu nad městem, volím směr na Velkou Bíteš a záhy po ujetí pár desítek metrů, po odbočení na konci města, kolem mostu projíždím. Vaší pozornost nejdříve upoutají sochy.

Barokní most přes řeku Oslavu v Náměšti nad Oslavou nechal v roce 1737 vystavět tehdejší majitel náměšťského zámku hrabě Václav Adrian z Enckenwirtu. Díky sochařské výzdobě, pocházející ze 40. let 18. století, bývá nazýván jako „malý Karlův most“.

Most, v popředí socha sv. Ondřeje

Velikostí i rozsahem je sice menší, ale významem a podobou bývá srovnáván se známějšími stavbami mostů; Karlova v Praze a Kamenným v Písku. Most o délce 74,8 a šířce 8,7 metrů podpírá sedm různě širokých klenebních oblouků, z nichž středový má rozpětí 9,7 metrů. Mostovka má výšku 6,2 metry, měřeno od říčního prahu.

Historie mostu

Nynější barokní most stojí na místě staršího, jež v roce 1706 strhla povodeň. Práce na jeho úplném dokončení zahájili v roce 1738 až další majitelé panství, Marie Františka a Hanuš Leopold z Kufštejna. V roce 1744 jej pak nechali vyzdobit souborem dvaceti barokních soch, umocňujících jedinečnost mostu.

Celkový pohled na kamenný most v Náměšti nad Oslavou s kostelem sv. Jana Křtitele.

Autorem návrhů (i modelů) všech soch je Josef Winterhalder starší. Část soch vytvořil sám, na jiných pracoval sochař Alexander Jelínek a patrně také někteří další autoři.
Konce obou předmostí zdobí sochy archandělů Gabriela, Michaela, Rafaela a anděla od nebeské Brány, jejichž bytosti představují ochránce a strážce. Další výzdobu tvoří 16 soch světců.

Z pohledu od kostela sv. J. Křtitele

Povodeň v červenci 1811 strhává jeden oblouk mostu. Za Jindřicha Viléma III. Haugvice je v následujícím roce provedena oprava.
V květnu 1945 byl most podminován. V roce 1947 je provedeno statické zajištění základů a oprava mostovky, úkony, jež v následujících letech zabránily destrukci celého mostu, neúměrně zatěžovaného provozem civilních aut i vojenské techniky ve druhé polovině 20. století. Situace s kritickým provozem vyvrcholila v roce 1981, kdy musely být všechny sochy odstraněny a po vybudování nového mostu, v roce 1986, byl ten historický pro dopravu uzavřen.

Socha sv. Archanděla Michaela

Poslední rekonstrukce proběhla v letech 1989 až 1992. Během ní jsou na most umístěny kopie původních soch a jejich originály uloženy v lapidáriu místního zámku. V současné době se objevují závažné problémy technického stavu mostu, vinou použití chybné technologie během poslední rekonstrukce.

Barokní most v Náměšti nad Oslavou je jako mimořádně hodnotná památka od 3. 5. 1958 chráněn statutem „kulturní památky“.

Text a foto: Radek DAVID

Česká republikaKamenné mostyKulturní památkyMoravaNáměšť nad Oslavou
Comments (0)
Add Comment