https://fapfapfaphub.com/ hot latina fucks random dick.
Na vrchol Stohu. Foto: Radek David

Ze Štefanové přes vrchol Stohu a Poľudňový grúň zpět (Malá Fatra, Slovensko)

Dědinka Štefanová je ideálním výchozím místem do několika krásných částí Malé Fatry. Pokud se v ní rozhodnete strávit dovolenou, vězte, že nejméně pět dnů nemusíte nikam jezdit a vystačíte si s parádními celodenními turistickými okruhy, které ve Štefanové začínají i končí.

Jeden z okruhů vede do sedla Medziholie a odtud přes nádhernou mohutnou kupu hory Stoh (1 607 m n. m.) a Poľudňový grúň (1 459 m) zpátky. Za necelých čtrnáct kilometrů méně a více náročných výstupů a sestupů budete odměněni nádhernými výhledy a v každém ročním období něčím zajímavým, pro něj typickým.

Rozcestí ve Štefanové, náš směr – doprava

Štefanová – sedlo Medziholie – Stoh

Jako tradičně neuvádím časy, protože se mohou od údajů na mapách a směrových cedulích odchýlit, vzhledem k různému pojetí cesty každým z nás. Kdo nepřišel do hor pořádat chodecké závody, musí počítat s tím, že časy uvedené na mapách se protáhnou.

Z místního rozcestí kousek za penzionem Stárek (630 m n. m.) se vydáváme zeleně značenou stezkou. Po táhlém a místy výživném stoupání (v zimě zledovatělé úseky, mačky), nejdříve smrkovým lesem a od místa jménem Šlahorka pak krásnými prastarými bučinami, nás chodník zavede na významné rozcestí červené hřebenovky – sedlo Medziholie (1 185 m n. m.). Rozložité sedlo tu vytváří svahy hor Veľký Rozsutec (1 610 m n. m.) a Stoh (1 607 m n. m.).

Chodník ze Štefanové do sedla Medziholie

Ze sedla Medziholie pokračujeme po červené hřebenovce na Stoh. Po krátkém stoupání luční pěšinou následuje strmý zalesněný úsek s dosti podmáčeným a kluzkým povrchem cesty, brzy na jaře ještě znepříjemněný mokrým sněhem.

Po přechodu tohoto úseku vycházíme nad horní hranicí lesa a pak už stoupáme po táhlém impozantním holnatém svahu s překrásnými výhledy, především na blízký sousední masív Velkého Rozsutce a sousední vrcholový hřbet Osnice.

V dáli pak upoutá výhled na Šípskou Fatru a vzdálenější Chočské vrchy, Západní Tatry či Nízké Tatry. Parádní je také výhled do Vrátné a Nové doliny s Tiesňavami a horou Boboty, a také na vesničku Štefanová.

Nádherný výhled na Stoh, a jeho typický mohutný západní lavinový žlab, z chodníku na Poľudňový grúň.

Přicházíme na vrchol Stohu. Z něj se nám otevírá krásný kruhový výhled do okolí, a ke všem již vyjmenovaným přidáváme pohled na celý hřeben kriváňské Malé Fatry a na Velkou Fatru. Fascinující je také pohled přes mohutný západní lavinový žlab Stohu (na jaře porostlý koberci prvosenek vyšších a hořců jarních) do Vrátné a Nové doliny.

Stoh – Poľudňový grúň – chata Pod Grúňom – Štefanová

Výhled na Veľký Rozsutec a do sedla Medziholie z chodníku na Stoh

Z vrcholu Stohu pokračujeme po červené, směrem na Poľudňový grúň. Chodník vede zhruba do poloviny příjemným holnatým úsekem podél západního žlabu. Ve spodní části je sestup strmější a pěšina prochází jeřabinovým lesem, kde po převážnou část roku pokrývá povrch mazlavé bláto, v čase jarního tání pak nepříjemná vrstva starého mokrého sněhu.

Zhruba v polovině tohoto úseku, v místě zvaném „Chrbát Stohu“, se na červenou napojuje žlutě značená stezka, obcházející Stoh po severozápadním svahu (v zimě a na jaře zpravidla uzavřená kvůli lavinám) do sedla Medziholie. My však sestupujeme dál po červené do Stohového sedla, odkud pokračujeme táhlým stoupáním na vrchol Poľudňového grúně (1 460 m n. m.).

Jarní sestup ze Stohu na křížení Chrbát Stohu. Ve výhledu: Tiesňavy, hora Boboty a vesnička Štefanová

Máme před sebou poslední úsek okruhu, sestup po sjezdovce (žlutá) k chatě Na Grúni a dále po modré do Štefanové. Nutno přiznat, že sestup sjezdovkou patří k nejhorším úsekům celé trasy a kdo trpí na kolena, doporučuji stáhnout obinadlem, nebo nějakou modernější bandáží.

Oč nepříjemný je strmý sestup, o to větší potěšení na vás čeká v celoročně otevřené chatě na jeho konci, v podobě možnosti zakoupení vítaného a příjemného občerstvení.

Následuje závěrečná část, a to po modře značené cestě sestupem do Štefanové. Kousek pod chatou se můžete kochat výhledem na oba Rozsutce, zejména na monumentální jihozápadní svahy toho Velkého, bohužel značně „vyzdobené“ četnými holinami, jež nejsou zrovna dobrou vizitkou žádného národního parku.

Výhled zpod vrcholu Stohu přes západní lavinový žlab na část hlavního hřebene kriváňskej Malej Fatry.

Omezení na trase

Sestup po sjezdovce k chatě Na Grúni

I když náš okruh vede ze sedla Medziholie opačným směrem, je potřeba upozornit, že úsek červené hřebenovky přes Veľký Rozsutec do sedla Medzirozsutce je každoročně v době od 1. 3. do 15. 6. uzavřen!

Ne vždy se toto nezbytné opatření, z důvodu zajištění nerušeného prostředí pro hnízdění vzácných druhů dravých ptáků, setkává s respektem ze strany návštěvníků (tradičně často českých). Proto se zde můžete setkat s velice přísnými kontrolami ze strany Strážní služby národního parku v součinnosti se státní policií.

Podrobné informace o vesničce Štefanová se dozvíte v článku: Štefanová a okolí: Perla Vrátnej doliny

Závěreční shrnutí

Zimní výstup na Stoh

Celková délka trasy je necelých 14 kilometrů. Náročnost lze označit za střední až náročnou; v zimě bezpodmínečně nutné mačky (min. nesmeky) nebo sněžnice.

Pro nemotorizované návštěvníky nabízí dobré a na současné poměry i docela časté služby autobusové linky z Terchové (potažmo z Žiliny). Kdo využije vlastní dopravu, pak na začátku Štefanové je velké placené parkoviště. Do obce je vjezd povolen pouze rezidentům a ubytovaným.
Možnost občerstvení: Štefanová (vřele doporučuji penzion Stárek – hned u parkoviště), během cesty studánka před sedlem Medziholie a chata Na Grúni.

Text a foto: Radek DAVID

Zanechte komentář

Vaše mailová adresa nebude zobrazena.

sex stories in telugu xmast bunny get anal creampie as a gift.