https://fapfapfaphub.com/ hot latina fucks random dick.
Múzeum liptovskej dediny Pribylina. Foto: Radek David

Múzeum liptovskej dediny v Pribylině (Slovensko)

Pod jižními svahy Západních Tater a jejich nejvyšší horou Bystrá, leží obec Pribylina. Na loukách severně od obce bylo vybudováno a v roce 1991 otevřeno nejmladší muzeum v přírodě na Slovensku, věnované životu našich předků v drsném, ale krásném a svérázném podtatranském kraji - Liptov.

Pribylina leží ve východní části Podtatranské kotliny, asi 15 kilometrů východně od města Liptovský Mikuláš, jehož okolí bylo v úseku mezi Mikulášem a Liptovskou Teplou zatopeno přehradou Liptovská Mara, největší vodní nádrží na Slovensku. Stavba probíhala v letech 1965 až 1975.

Areál muzea

Stavbě přehrady padlo za oběť jedenáct (zcela 7 a částečně 4) okolních obcí, roztroušených v blízkosti řeky Váhu. Před zatopením byly nejvýznamnější kulturní památky a části některých objektů z těchto vesniček rozebrány a odvezeny, aby později posloužily jako základ inventáře pribylinského skanzenu.

Co ve skanzenu najdeme

V muzeu samozřejmě nechybí tradiční dřevěná lidová architektura. Jsou zde umístěny: vesnická jednotřídní škola z Valašské Dubové, domky rolníků a řemeslníků, kovárna, hasičská zbrojnice, zvonice a různé hospodářské stavby.

Zámek

Nejcennějšími objekty jsou dvě zděné stavby ze zatopených vesnic. Goticko – renesanční zámek z Parížoviec, který patří mezi nejstarší zemanské stavby ze 14. až 16. století na Liptově. Zámek, vyzdobený pozdně – gotickými malbami a loveckými trofejemi, je spojovaný také s králem Matějem Korvínem a jeho synem Jánem, knížetem liptovským.

Ještě cennější památkou je raně – gotický kostel Panny Márie z Liptovské Mary na původně románských základech, pocházející pravděpodobně z počátku 12. století. Přestavěn byl ve 13. století a v letech 1630 až 1635 byla přistavěna nízká masivní věž. V kostele najdeme fragmenty původních nástěnných maleb ze 14. a 15. století. Původní věž kostela zůstala zachována na místě a je součástí Acheologického múzea v prírode Havránok.

Kostel sv. Panny Márie

Kostel je kopií (dokončená v roce 1998) původního, který byl během výstavby přehrady Liptovská Mara v roce 1975 zbouraný. Veškeré detaily v kostele jsou však původní zachráněné originály.

Od roku 2001 je součástí muzea v horní části situovaná statická expozice historické Povážskej lesnej železnice. Původní železnice byla v provozu v letech 1912 až 1972 a jezdila na 40 kilometrové trati mezi Liptovským Hrádkem a Staníkovem. Postupně k ní přibylo několik odboček.

Múzeum liptovskej dediny v Pribylině.

Společenský program v muzeu

Hrnčířské řemeslo

Správa muzea organizuje během roku také pravidelné tematické programy: Ovčiarska nedeľa (květen), Detská nedeľa (červen), Nedeľa rodákov (červenec), Včelárska nedeľa (srpen), Deň sv. Huberta (září), Poďakovanie za úrodu (říjen) a Vianoce v Liptove (prosinec).

Při muzeu působí škola lidových řemesel, která během letní sezóny pořádá pro návštěvníky ukázky lidových řemesel (tkaní, paličkování, řezbářství, kovářství, práce s kůží, pletení z proutí i ze slámy) a také ukázky liptovských zvyků a tradic. Možnost zakoupení výrobků.

Skanzen má také vlastní zoo expozici, zaměřenou na chov drůbeže a domácích zvířat i vlastní chov huculských koní.

Muzeum ve filmu

Expozice Povážskej lesnej železnice

Jak bývá zvykem, prostory skanzenů se často stávají cílem filmařů. Ne jinak je tomu i v případě pribylinského skanzenu. Za nejznámější dílo, jemuž posloužily zdejší exteriéry, lze považovat výborný historický film Juraje Jakubiska – Bathory z roku 2008.

Vstupné a doprava

Systém vstupného i otvíracích hodin je trochu obsáhlý, aktuálně můžete sledovat zde: Základní vstupné je 6 eur pro dospělého a 3 eura pro děti, v ceně je prohlídka kostela a zámku s průvodcem. Poplatek za fotografování činí 1 euro.

Vlastními motorovými prostředky se k muzeu dostanete po dálnici D1 (Liptovský Mikuláš – Poprad), odbočením na sjezdu 284, nebo ze silnice č. 18 odbočením v obci Liptovský Peter na silnici č. 537 směr Pribylina – Podbanské. Pohodlná je i doprava autobusem (zastávka přímo u parkoviště).

Text a foto: Radek DAVID

Zanechte komentář

Vaše mailová adresa nebude zobrazena.

sex stories in telugu xmast bunny get anal creampie as a gift.