https://fapfapfaphub.com/ hot latina fucks random dick.
Stožecká kaple. Foto: Radek David

Ze Stožce ke Stožecké kapli (Šumava)

Stožeckou kapli mohu bezesporu zařadit mezi jednu z nejkrásnějších sakrálních památek na Šumavě. Nepatříte-li k vyznavačům novodobých nevkusných a nepatřičných šumavských pouťových atrakcí a ve zdejším kraji hledáte spíše místa pro romantická snění, pak zákoutí s kaplí pod Stožeckou skálou vaši duši dokonale rozebere.

Každý, kdo ke Stožecké kapli zavítá, si jen stěží dovede představit, že ještě v 80. letech minulého století ležela na tomto místě jen hromada shnilých trámů, prken a rozpadlé zdi. V tomto našem povídání si popíšeme, jak se k této chráněné kulturní památce dostat.

Stožecká kaple

Kaple a její okolí leží na území Národního parku Šumava a samozřejmě není přístupné motorovými dopravními prostředky, ty musíte zaparkovat buď ve Stožci, Českých Žlebech nebo v některém z dalších výchozích míst, popřípadě je zanechat ve Volarech a odtud se na zvolené východiště dopravit vlakem.

Dnes se ke Stožecké kapli vypravíme z nejčastěji užívaného výchozího místa, vesničky Stožec. Délka trasy tam i zpátky je přibližně 10 kilometrů.

Výchozí i cílové místo je v obci Stožec

Z obecního parkoviště na kraji Stožce (pod železniční zastávkou) se vydáme silnicí kousek zpátky (odkud mnozí přijeli) po mostě přes Studenou Vltavu a pár desítek metrů za ním nás navede turistický rozcestník na žlutou, směr kaple.

Ze Stožce kolem Mlýnského potoka a hora Spáleniště

Po celý úsek vás bude po pravé straně doprovázet pohled na kupovitý vrchol hory Stožec (1065 m n. m.), kde mezi stromy prosvítá i Stožecká skála. Během procházky širokou polní cestou kolem Mlýnského potoka, jeví se několik pohledů.

Po otočení zraku zpět ke Stožci v dáli zahlédnete mírně se vlnící  hřeben Trojmezí. Před sebou máte kopce kolem Českých Žlebů (Žlebský vrch), a po asi dvou kilometrech se ocitáme na rozcestí Stožecká luka. Tady se kříží žlutá a modrá trasa.

Kdo jste si zvolili za výchozí místo České Žleby, přicházíte na toto rozcestí právě po této modré. Dále už pokračujeme z obou výchozích míst po modré značce. Další dva kilometry pohodlné chůze lesní „asfaltkou“ a jsme na rozcestí Pod Stožeckou skálou.

Od informačního přístřešku nastoupíme závěrečné a nejnáročnější úsek trasy; půlkilometrový výstup lesní pěšinou ke kapli. Celý úsek je pojatý jako naučná ministezka, kde na několika informačních tabulích NPŠ jste informováni o dění kolem.

Rozcestí Pod Stožeckou skálou

V půli cesty projdeme průchodem plotu a zbývající úsek již procházíme územím přírodní zóny NP Šumava, kam patří i kaple s okolím. Zde je pohyb omezen pouze po vyznačených chodnících. Za pár minut se ocitáme v cíli naší cesty – u Stožecké kaple, zasvěcené Panně Marii.

Před kaplí je studánka, jejíž vodou by si měl poutník otřít oči. Jedna z pověstí, vyprávějících o zázračných účincích této vody, byla prý důvodem ke stavbě tohoto svatostánku.

Nad kaplí je s velkou opatrností (zejména v zimě a za mokra) přístupná Stožecká skála, na níž stojí 5 metrů vysoký kříž. Za dobré viditelnosti se odtud nabízí krásný výhled na hřeben Trojmezí a také Alpy.

Zejména v zimních měsících je cesta ke Stožecké kapli obzvlášť romantická. Rozcestí Pod Stožeckou skálou (21.12.2014).

Na skále stával strážní hrádek, jenž od poloviny 13. do 15. století sloužil k ochraně Zlaté stezky a záhy zanikl. V místě zůstaly jeho sotva znatelné reliéfní zbytky. Ač se po hrádku takřka slehla zem, patří mu třetí příčka v pořadí nejvýše položených hradů České republiky.

Odkud ještě se dá jít ke kapli

Cesta od Stožce

V malebném šumavském zákoutí pobudeme co hrdlo ráčí a vydáme se zpět.
Zbývá dodat, že na rozcestí Pod Stožeckou skálou se zájemci dostanou také z vlakového nádraží v Černém Kříži, nebo také, po necelých 3 kilometrech chůze, z železniční zastávky v Dobré na Šumavě a také z opačného směru stožecké trasy – ze Soumarského Mostu.

Velice pohodlně (zejména z Českých Žlebů po modré) projedete k rozcestí Pod Stožeckou skálou i s dětským kočárem či na invalidním vozíčku. Závěrečných 500 metrů ke kapli pro tyto prostředky ovšem nepřichází v úvahu.

Mohlo by vás zajímat

Hustá síť dopravních značek „Zákaz stání“ po celé obci vás přinutí zaparkovat na vyhrazeném a dost velkém parkovišti na začátku obce. Parkoviště ve Stožci je placené, celodenní poplatek činí kolem 50 korun; platí se v automatu. V obci se nachází také informační středisko Národního parku Šumava.

Text a foto: Radek DAVID

Zanechte komentář

Vaše mailová adresa nebude zobrazena.

sex stories in telugu xmast bunny get anal creampie as a gift.