https://fapfapfaphub.com/ hot latina fucks random dick.
Malý Rozsutec. Foto: Radek David

Výstup na Malý Rozsutec z Bieleho Potoka (Slovensko)

Malý Rozsutec (1 344 m n. m.) jakoby se ukrýval ve stínu svého „Velkého“ bratra, ale není to pravda. Výstup na něj patří mezi zážitky, které si rádi zopakujete při každé návštěvě Malé Fatry. Možností, jak stanout na malebném skalnatém vrcholu je několik.

Pro dnešek si k výstupu vybíráme nejkratší ze tří variant, a to západním ramenem. Cesta vede po zelené turistické trase z vesničky Biely Potok přes osadu Podrozsutec na vrchol. Protože parkujeme autem v Bielom Potoku a schyluje se k dešti, vydáváme se i stejnou trasou zpátky.

Na vrcholu Malého Rozsutce

Délka trasy tam a zpět je necelých 10 kilometrů a čas na její zdolání se uvádí cca 5 hodin. Kdo však, stejně jako my, nechodíte do hor pořádat chodecké závody, ale poznávat, kochat se a fotit, prodlužte si čas o dvě až tři hodiny. Počítejte také se slušným převýšením 818 metrů.

Biely Potok je osada známá především jako velice navštěvované výchozí místo do Jánošíkových dier. Leží asi 1 km za Terchovou při silnici směrem na Zázrivú. Parkovat je možné na ploše u autobusové zastávky anebo na velkém placeném parkovišti před hotelem Diery. V sezóně a také po celý rok o víkendech je potřeba počítat s velkou návštěvností a tedy s obsazeností parkoviště, přijedete-li později.

Popis trasy

Z osady Biely Potok k osadě Podrozsutec, vlevo hora Boboty

Z Bieleho Potoka se vydáme rovnou po zelené. První polovina trasy je velice pohodlná, vede mírným stoupáním přes okolní pastviny a lesní úsek na návrší před osadou Podrozsutec. Mezi rozkvetlými loukami a políčky přicházíme do vesničky. Za ní nás už čeká solidní výstup.

Nejdříve pozvolné stoupání lesní roklí, kterou tu vytváří bezejmenný potok zařezávající se do svahů Rovné hory a Malého Rozsutce. Poslední kilometr výstupu tvoří strmé stoupání ukončené vrcholovým žlabem, kde překonáváte asi 60 metrový skalnatý úsek za pomoci řetězů, a při závěrečném výstupu na vrchol v průchodu skalním žlabem pomáhají v terénu upravené nášlapné schody.

Výhled z vrcholu Malého Rozsutce do sedla a rozcestí Medzirozsutce.
Hořec Clusiův

Na vrcholové plošině Malého Rozsutce je nádherně. Výhledům dominuje hlavní hřeben Kriváňské Malé Fatry, ve zcela jiném pohledu se nabízí sousední Veľký Rozsutec. Východním směrem se v dálce rýsují Roháče, Chočské vrchy a Šípska Fatra. Opačným směrem oceníte pohled na celou Terchovou a okolní osady.

Za příznivého počasí vám na vrcholu uplyne hodina dříve, než se nadějete. Milovníkům karpatské květeny doporučuji výstup na jaře a ještě lépe na přelomu jara a léta, kdy Malý Rozsutec přímo rozkvétá. Nacházíme tu hořec Clusiův, hořec jarní, dryádku osmiplátečnou, mateřídoušku ozdobnou, prvosenku vyšší, prvosenku lysou a cestou na vrchol i kruhatku Matthioliho a mnohé další druhy.

Náročnost výstupu

Výstup řetězy jištěným žlabem

Vrchol Malého Rozsutce je charakteristický skalním cimbuřím a strmými (kolmými) vysokými stěnami. Tomu odpovídá i náročnost výstupu. Vrcholové úseky jsou jištěny řetězy, výstup bez jištění by pro tzv. „sváteční“ turisty mohl představovat nebezpečí vážného pádu.

Některé texty nedoporučují cestu na vrchol pro osoby trpící strachem z výšek. Jinak je výstup se zvýšenou opatrností dobře zvládnutelný.

Další výstupové trasy

Osada Podrozsutec a vrchol Malého Rozsutce

Jak jsem se zmínil v úvodu, vybrali jsme si nejkratší, ale velice hezkou výstupovou trasu.
Další možnost se nabízí rovněž z výchozího místa Biely Potok, ale po modré přes Jánošíkovy diery (část Dolné diery) na rozcestí Podžiar a odtud kaňonem Hlbokého potoka – Horné diery do Sedla Medzirozsutce a dále už po červené (hlavní hřebenovka Kriváňské Malé Fatry) přes Sedlo Zákres na vrchol.

Stejně tak můžeme za vzchozí místo zvolit vesničku Štefanová, odkud vede značená trasa do Podžiaru a dále pokračovat již zmíněným chodníkem přes Horné diery.
Po červené hřebenovce můžeme zvolit cestu z opačného směru, třeba z výchozího místa v obci Zázrivá. O nich zase někdy příště.

Text a foto: Radek DAVID

Zanechte komentář

Vaše mailová adresa nebude zobrazena.

sex stories in telugu xmast bunny get anal creampie as a gift.