https://fapfapfaphub.com/ hot latina fucks random dick.
Babočka bílé C. Foto: Radek David

Svět motýlů: Babočka bílé C (Polygonia c-album)

Pozorně si tuto středně velkou babočku se zvláštním jménem můžete prohlédnout málokdy. Je neposedná, jen se kolem mihne a k odpočinku zalétne do listí keřů či stromů na okraji lesa, s oblibou na lísku. V celé své kráse spatříte babočku bílé C jedině je-li zaujata sáním sladkého nektaru, třeba některého z pcháčů (bodláků).

Skvrna tvaru písmene „C“ na rubové straně křídel (NP Šumava)

První, čím vás tato zajímavá babočka zaujme, jsou hluboce vykrojená, jakoby potrhaná křídla, z rubové strany působící až bizarně. A právě na rubové straně křídel najdete malou bílou až žlutavou skvrnku tvaru písmene „C“, podle které dostal motýl to zvláštní pojmenování.

Jedná se o poměrně častý druh, i když není snadné se s ním setkat. Je plachý, velice rychle se pohybuje a vyhýbá se intenzivně obhospodařovaným oblastem.

Pro úplnost si připomeňme její pojmenování v okolních zemích. Na Slovensku: babočka zubatokrídla, anglicky: The Comma, německy: C-Falter.

Babočka bílé C. Národní park Malá Fatra (Slovensko), sedlo Pod Tanečnicou.

Způsob života

Babočka bílé C (NP Šumava)

Babočka bílé C žije solitérním životem. Páří se v květnu, kdy samečci při získávání samic zaujímají vyčkávací strategii, sedíce takřka neviditelní na větvích stromů a keřů (s oblibou lísky a javory rostoucí na okrajích lesů). Jarní generace motýlů, líhnoucí se z přezimujících jedinců, bývá barevně světlejší.

Druh se během roku vyvíjí ve dvou generacích, housenky žijí samostatně. Druhá generace se líhne na podzim, její jedinci přezimují a pohlavně dospívají a páří se až na jaře. Hostitelskými rostlinami housenek bývají kopřivy, chmel, jilmy.

Pohlavní rozdíly, velikost, zajímavosti

Babočka bílé C (NP Malá Fatra)

Obě pohlaví jsou stejně zbarvena, samička bývá o trochu větší a má silnější zadeček. S rozpětím křídel 40-50 mm řadíme motýla jako středně velkého.

Babočka bílé C je rozšířena po celém území naší republiky. Mapa globálního rozšíření sahá od pohoří Atlas v severní Africe, přes Evropu až do Asie a Japonska.

Text a foto: Radek DAVID

Zanechte komentář

Vaše mailová adresa nebude zobrazena.

sex stories in telugu xmast bunny get anal creampie as a gift.